Zioła przyprawowe jako cenny dodatek do diety

Przyprawy dodawane do spożywanych posiłków spełniają szereg funkcji, wpływając na proces trawienia i przyswajania pokarmów. Pobudzają łaknienie, poprawiają smak potraw a  odpowiednio dobrane mogą być również uzupełnieniem leczenia niektórych dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Poniżej tabela przedstawia zestawienie najpopularniejszych ziół kuchennych wraz z ich właściwościami, wskazaniami do stosowania w kontekście układu pokarmowego oraz potencjalnym zastosowaniem w kuchni. Symbole przy niektórych ziołach oznaczają albo surowiec farmakopealny (F)  albo surowiec zielarski zalecany przez św. Hildegardę (H). Farmakopea to najważniejszy urzędowy zbiór norm odnoszących się do leków i substancji leczniczych w tym również surowców pochodzenia naturalnego.

PRZYPRAWAWSKAZANIE WG OBJAWÓWWŁAŚCIWOŚCIZASTOSOWANIE
BAZYLIAniestrawność, dolegliwości żołądkowe, wzdęcia, kolki, brak apetyturozkurczowe,
przeciwwzdęciowe, pobudzające wydzielanie i pracę żołądka
sosy pomidorowe oraz sałatkowe takie jak vinegret, twarożki, farsze mięsne i rybne
BERTRAM
F H
niestrawność, zaparcia na tle nerwowym oraz w wyniku niewłaściwego trybu życia
zwiększa wydzielanie śliny 
zalecane bardzo małe dawki jednorazowe (od 0,1-0,25g) dlatego najlepiej dodawać tzw. szczyptę zmielonego korzenia bertramu do posiłku
CYNAMON CEJLOŃSKI
F H
łagodny lub średnio nasilony nieżyt jelit, niestrawność nerwowa lub czynnościowa, nudności, wymiotyprzeciwbakteryjne, przeciwwzdęciowe, pobudzające wydzielanie i pracę żołądka oraz trawieniewarto łączyć z goździkami, gałką muszkatołową i imbirem, nie stosować w chorobach z wysoką gorączką pow. 38 st. C,
słodkie desery i wypieki, jabłka, gruszki
GAŁKA MUSZKATOŁOWA
F H
łagodny lub średnio nasilony nieżyt jelit, niestrawność nerwowa lub czynnościowa, nudności i wymioty, wzdęciapoprawiające trawienie i przyswajanie pokarmu, rozkurczowe, przeciwwzdęciowe, przeciwzapalnezalecane bardzo małe dawki nieprzekraczające łącznie 1g / dobę, buliony, zupy krem, puree ziemniaczane, pasztety, duszony szpinak, ciasteczka Hildegardowe
KMINEK ZWYCZAJNY
F
niestrawność nerwowa, czynnościowa lub fermentacyjna, kolka jelitowa wzdęcia, łagodny lub średnio nasilony nieżyt jelit, zaparcia, brak apetytupoprawiające trawienie i przyswajanie pokarmu, przeciwwzdęciowe, pobudzające wydzielanie i pracę żołądka, przeciwbakteryjnekartoflanka, sosy mięsne, bigos, wszelkie potrawy z kapusty, chleb razowy
KOPER WŁOSKI
F H
biegunka, łagodny lub średnio nasilony nieżyt jelit, niestrawność nerwowa lub czynnościowa, bóle brzucha, kolki, wymioty, wzdęcia, zaparciapobudzające wydzielanie i pracę żołądka, rozkurczowe, przeciwwzdęciowegrillowana i smażona wieprzowina, potrawy z ryb, pasty kanapkowe
MAJERANEK OGRODOWY
F
przewlekły nieżyt żołądka i jelit, niestrawność nerwowa, czynnościowa i fermentacyjna, wzdęcia, brak apetytupobudzające wydzielanie i pracę żołądka, rozkurczowe, przeciwzapalnenajlepiej w kompozycjach ziołowych jako przyprawa do mięs i potraw ciężkostrawnych, grochówka, dodawać najlepiej pod koniec gotowania
OREGANO
F
niestrawność nerwowa i czynnościowa, przewlekłe nienadżerkowe zapalenie żołądka, wzdęcia, przewlekłe choroby wątrobypobudzające wydzielanie i pracę żołądka, rozkurczowe, antyseptycznewszelkie potrawy kuchni śródziemnomorskiej, warzywa duszone i pieczone, pizza, pieczone mięsa
PIEPRZ CZARNY
F
niestrawność nerwowa lub czynnościowa, brak apetytu, nudności i wymioty, łagodny lub nasilony nieżyt jelit, niedokwaśność u dzieciżółciotwórcze, żółciopędne, przeciwwzdęciowe, pobudza wydzielanie ślinyzupy, warzywa duszone, gotowane i pieczone, potrawy mięsne oraz rybne
ROZMARYN LEKARSKI
F
bóle brzucha, kolki, wzdęcia, niestrawność nerwowa i czynnościowa, niedokwaśność, brak apetytu, zatrucia i błędy pokarmowe, niedrożność przewodów żółciowych i zespół zagęszczonej żółcirozkurczowe, żółciotwórcze, żółciopędne, przeciwbakteryjne, przeciwwzdęciowetłuste mięsa jak wieprzowina i baranina, dziczyzna, pieczone ziemniaki, sosy korzenne, smażone ryby
TYMIANEK
F H
niestrawność, robaczyce przewodu pokarmowego, giardiozapobudzające wydzielanie i pracę żołądka, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwpierwotniakowewołowina, cielęcina, drób, pizza, wszelkie sosy do makaronów, pieczone lub gotowane buraki, ryby, rośliny strączkowe

Opracowanie własne na podstawie Kaczmarczyk-Sedlak I., Skotnicki Z., Leksykon naturalnych surowców leczniczych, Kraków 2018; Książkiewicz T., Ziołolecznictwo Ojców Bonifratrów, Warszawa 2020